Välkommen till Dyröds Gård

Mitt katteri blev registrerat år 2005 så det har hunnit bli en del år nu. Med åren har mina avelsmål tagit form och hunnit utvecklas. Jag har alltid omsorgsfullt valt mina avelsdjur utifrån stamtavla, avelsegenskaper och hälsa.
Då jag alltid satt kvalitet mycket högt har många av de katter jag anförskaffat fått sluta som enbart sällskapsdjur då de inte haft tillräckligt starka kvaliteter för att hålla som avelsdjur. Det har varit en lång resa som inneburit mycket tårar för min del med katter som inte hållit för aveln ur många aspekter, men allteftersom att jag släppt taget lite grann så tror jag att det börjar gå åt rätt håll ändå. Avel är svårt!..eller enkelt...beroende på hur man ser det, men jag tycker att det är svårt...eftersom att så mycket ska stämma. Hälsa, temperament, utseende, modersegenskaper, fertilitet, katten i gruppen, mm mm..

Avel och genetik är oerhört intressant - ju mer man läser, desto mer upptäcker man att det finns att lära. Min ambition är först och främst att få fram sociala och trygga familjekatter , som i så stor utsträckning som möjligt bibehåller ragdollens rasspecifika egenskaper, såsom dess fantastiskt lugna temperament och härligt avslappnade hållning. En ragdoll kan om den vill, slappna av fullständigt när man lyfter den, därav namnet ragdoll(trasdocka). En annan del av avelsarbetet består i att hamna så nära rasstandarden det är möjligt, med utgångspunkt från det material jag har. Avelshane kommer att väljas främst efter temperament och hälsa. Utseendet är viktigt, men får aldrig bli det enda avgörande. Med hänsyn till det kan man försöka att komma så nära alla kriterier som möjligt. Stamtavlan känns också betydelsefull ur olika aspekter.


För info om kattungar

Kontakta 

Tarja Samuelsson

Klicka nedan

 Kontaktformulär